Jump to content

m@dd forum

Take a moment to join us, we are waiting for you.

Sign in to follow this  
inteleptu

Codul Invocatorului

Rate this topic

Recommended Posts

Codul Invocatorului

 

 

 

Ajută-ți echipa

 

 

„[Munca în echipă] este forÈ›a motrice care le permite oamenilor obiÈ™nuiÈ›i să obÈ›ină rezultate neobiÈ™nuite.â€- Andrew Carnegie

 

Deși fiecare dintre noi intră într-un joc din League of Legends cu propriile-i ambiții și așteptări, când ajungem pe Câmpul de Luptă, facem parte dintr-o echipă. Soarta noastră este legată de cea a camarazilor, la bine și la rău. Când intri în miezul jocului, ai de ales: fie vei fi un element pozitiv în echipă, fie îți sapi singur groapa.

Munca în echipă începe chiar de la selectarea campionului. Nu îți urmări propriul interes, ci gândește-te la nevoile echipei. Dacă tu ești ultimul care alege, încearcă să ocupi o nișă a echipei care nu a fost încă ocupată. Dacă au ales toți și observați o lacună în componența echipei, roagă un alt jucător să acopere lacuna sau schimbă rolul pentru a prelua chiar tu responsabilitatea aceea. Reține că dacă preiei un rol în care nu joci de obicei, vei afla mai multe despre campionii cu care nu te-ai familiarizat și-ți vei crește nivelul de aptitudini.

Odată ce intri în joc, încearcă să rămâi în legătură cu echipa. Avertizează-ți coechipierii dacă lipsește cineva din culoarul tău sau dacă sunt în pericol imediat. Dacă nu urmăresc chatul, poți încerca să dai semnale pe hartă. Ține minte însă că un singur semnal ajunge! Încurajează-i pe jucătorii care au probleme și felicită-i pe cei care joacă bine. Și, mai presus de toate, dacă nu ești fericit cu rezultatul jocului, nu-ți vărsa nervii pe echipă!

 

 

 

 

Oferă feedback constructiv

 

 

„Când abordezi o problemă, deja ai început să o rezolvi.†-Rudy Giulian

 

Feedback-ul de la jucători este un factor important în procesul decizional al Riot Games. Dacă vrei să te faci auzit, ai putea începe prin a ne spune cum ți se pare jocul. Când oferi feedback, încearcă să nu te limitezi doar la o singură latură a problemei. Dacă oferi doar feedback negativ, s-ar putea să vezi că schimbările la care contribui vor afecta și ceea ce îți plăcea inițial. În plus, ai mai multe șanse să fii ascultat dacă dai dovadă de calm și de tact.

Totuși, să nu ai rețineri în a exprima păreri solide și motivul lor. Încearcă să te exprimi fără ocolișuri, la subiect și să oferi un feedback direct și concis. De exemplu, ne-ai putea spune ceva de genul:

„Înainte, îmi plăcea să joc cu Katarina fiindcă aptitudinile ei îi dădeau o mobilitate mare pe culoar, dar, după ce aÈ›i scăzut Lotusul MorÈ›ii, nu cred că mai am o prezență destul de puternică în lupta de echipă pentru a fi o alternativă viabilă. Nu cred că mai joc cu Katarina în viitor dacă nu îi aduceÈ›i niÈ™te schimbări.â€

Acesta ar fi un mod mult mai bun de-ați exprima nemulțumirea față de un patch decât să , cerând apoi anularea schimbărilor sau încercând să ne obligi să găsim o alternativă. Reține că noi ascultăm părerile voastre și facem modificări la fiecare două săptămâni; cu puțină răbdare, s-ar putea să vezi că problemele s-au rezolvat.

 

 

 

 

Promovează discuțiile civilizate
 

 

„Un dezacord nu trebuie să ducă la un atac de cord.†-Barry Goldwater

 

După cum am subliniat deja, vrem să primim feedback de la tine, însă asta nu e singura dimensiune a apartenenței la comunitatea noastră. Pe chat, în joc, pe forumuri, peste tot vei întâlni mulți alți oameni, cu diverse subiecte de discuție. Indiferent dacă discuți echilibrul jocului și viabilitatea campionilor, dacă încerci să pui bazele unei echipe prestabilite sau dacă doar vrei să îți exprimi afecțiunea pentru legendarul și mârșavul Gentleman Cho'Gath, te încurajăm să îți împărtășești gândurile cu alți jucători.

Când participi la o discuție cu restul jucătorilor, încearcă să fii cât mai deschis față de opiniile altora. Dacă ești deschis la ideile lor, nici nu-ți imaginezi câte informații valoroase vei putea obține de la alți jucători. În plus, ai grijă la felul în care-ți prezinți ideile proprii. Dacă alți jucători au păreri contrare, nu-ți pierde vremea încercând să ai tu ultimul cuvânt. Exprimă-ți punctul de vedere și termină conversația într-un mod elegant, nu-i lăsa să se „ia†de tine.

 

 

 

 

Simte-te bine, dar nu în detrimentul celorlalți
 
„Plăcerile vinovate doar scurtă bucurie aduc.†-Euripide
 

Să facem jocuri este meseria noastră și n-ar trebui să te mire că vrem să te simți cât mai bine jucându-le. Vrem să te implici, să ai momente tensionate și să te bucuri de reușită. Asta nu înseamnă că suntem de acord ca tu să strici bucuria altora.

Ține minte: una e să îți ironizezi un amic în timpul unui joc și alta e să tachinezi în treacăt un străin. Cei care nu știu ce înțelegi tu prin glume nevinovate s-ar putea simți lezați și ar putea reacționa negativ. Când doi jucători dintr-o echipă încep să se certe, comunicarea și munca în echipă devin aproape imposibile. Când nu mai există comunicare, șansele la victorie scad drastic. Nu rar se întâmplă ca o simplă tachinare bine intenționată să scape de sub control și să devină o înfrângere, așa că fă-ți un serviciu și nu risca să-ți sabotezi propria reușită.

 

 

 

 

 
Fă-ți relații
 

„Niciun om nu e o insulă...†-John Donne

 

League of Legends este un joc de echipă și, ca atare, familiaritatea și relația cu alți concurenți cu care joci va fi o componentă mare a reușitei tale. Ținând cont de această premisă, e de datoria ta să adopți un comportament cordial și să încerci să-ți faci prieteni. Dacă îți place să joci cu altcineva anume, profită de camera de chat de la finalul jocului pentru a mulțumi jucătorului respectiv pentru participare și a-i trimite o invitație de a-ți fi prieten. Cu cât ai mai mulți jucători prieteni la dispoziție, cu atât ai și mai multe șanse de a intra într-un joc cu atmosferă plăcută. De asemenea, dacă ai prieteni care crezi că s-ar adapta bine în joc și în comunitate, nu ezita să le trimiți o invitație. Nu numai că îți vei face o reputație bună, dar vei avea și mai mulți prieteni la care să apelezi dacă ți-e greu să lupți pe cont propriu.

Folosește metodele pe care le ai la îndemână și încearcă să-ți formezi un cerc cu alți jucători de nivel similar. Dacă ai stabilit un raport cu un grup de jucători în care ai încredere, ai mai multe șanse să obții un feedback bun privind modul tău de joc, să fii ajutat când înveți să joci cu un alt campion și să te simți bine.

 

 

 

 

Acceptă victoria cu modestie și înfrângerea cu decență
 
„Să fii modest față de superiori e o datorie, față de egali, curtoazie, față de inferiori, noblețe.†-Benjamin Franklin
 

Una dintre cele mai mari bucurii pe care ți le poate da League of Legends e o partidă reușită. Dar ține minte că atunci când savurezi victoria ta zdrobitoare, perdantul probabil că își smulge părul din cap. Deși te poți bucura că ai câștigat, nu lăsa să transpară acest lucru în chat (și nici un alt fel de manifestări egoiste). În schimb, mulțumește-le adversarilor pentru partidă. Până la urmă, în ciuda eforturilor lor, tocmai te-au făcut să te bucuri.

Pe de altă parte, dacă tocmai ai pierdut, nu te apuca să cauți vinovați și nici să-ți găsești scuze. Chiar dacă tu ai fost în formă, nu poți să dai vina pe echipa ta. Ai avut cinci adversari în acel joc și - fiindcă tocmai ai pierdut - sunt ceva șanse ca și ei să fie responsabili de înfrângerea ta. Cu toții știm că înfrângerea este frustrantă, mai ales dacă este un joc strâns sau unul fără nicio speranță, însă cei care nu știu să piardă nu sunt văzuți cu ochi buni. În schimb, mulțumește-le adversarilor pentru partidă și întreabă-i în ecranul de la sfârșitul jocului unde ai fi putut aduce îmbunătățiri. Dacă ești politicos, s-ar putea să primești câteva sfaturi prin care să contracarezi strategia adversarului pe viitor.

 

 

 

 

Fii ferm, dar nu revoltat
 
“„E mai ușor să găsești oameni gata să moară decât să-i găsești pe cei gata să sufere durerea cu răbdare.†-Iulius Cezar
 

Competițiile au drept problemă inerentă faptul că, atunci când orgoliul nostru este în joc, spiritele se încing. Fiecare persoană întâlnită va avea așteptări diferite de la joc și va avea o toleranță diferită față de frustrările competiției. Dacă ajungi să joci cu un jucător abuziv, nu te coborî la nivelul său. În schimb, roagă-l politicos să se calmeze. Dacă începe să te supere, ai oricând la îndemână comenzile de mod silențios și ignorare pentru a rezolva situația.

Și ține minte că nimănui nu-i place să fie insultat, ar fi bine să stai puțin și să evaluezi situația. Reține că este un joc competitiv și că celălalt jucător nu face adesea decât să-și verse nervii. Încearcă să nu i-o iei în nume de rău. Toată lumea are un prag la care cedează și oricine mai face crize de nervi uneori. Cândva, s-ar putea să te trezești în situația lui.

 

 

 

 

Nu-i abandona pe începători!
 
„Fii un deschizător de drumuri pentru cei care îți succed.†-Ralph Waldo Emerson
 

Toți începem de undeva și, dacă e să ne arătăm recunoștința față de cei care ne-au ajutat să ajungem mai sus, trebuie să ne amintim și de originile noastre. Dacă vezi că un jucător e în formă proastă sau dacă e evident că nu înțelege principiile de bază ale acestui gen de joc, încearcă să-i oferi sfaturi constructive. Dacă faci acest lucru într-un mod civilizat și prietenos, e foarte probabil ca el să fie receptiv. Adesea, va fi de-a dreptul recunoscător că cineva și-a rupt din timpul său pentru a-i spune politicos unde greșește în loc să țipe la el.

Nu lăsa prestația unui jucător fără experiență să te supere. Cândva ai fost și tu un novice ca și el, chiar dacă asta se întâmpla chiar în ziua în care descărcai clientul League of Legends. Trebuie să ai puțină răbdare și să încerci să-l ajuți să ajungă la un nivel la care să vă bucurați amândoi de joc. În același timp, nu te lăsa descurajat dacă nu pare receptiv. Unii jucători (puțini la număr) se fixează pe ideea că nu au nevoie de sprijinul nimănui și, oricât de politicos ți-ai oferi ajutorul, nu îl vor accepta. Asta nu înseamnă că nu trebuie să îi ajuți pe ceilalți!

 

 

 

 

 

Condu prin forța exemplului
 
„Spiritul de conducere se manifestă nu atât în cuvinte, cât în atitudine și în acțiuni.†-Harold S. Geneen
 

Dacă ești ca noi și consideri că universul jocurilor trebuie să fie unul în care jucătorii dau dovadă de fairplay, se ajută între ei și își fac noi prieteni, tu trebuie să pui în practică acest ideal înainte ca alții să fie dispuși să o facă. E ușor de zis că vrei să participi la revoluționarea jocurilor, dar, dacă nu ești un model de comportament exemplar, nu te va crede nimeni. Nimeni nu-ți cere să fii perfect, dar am vrea ca, atunci când e posibil, să respecți aceleași standarde de comportament pe care le ceri și de la ceilalți.

Nu uita! Adoptă o mentalitate pozitivă, păstrează-ți calmul și respectă Codul!

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...